Κοτόπουλο στο Φούρνο με Πατάτες
10'
100'
εύκολη
4
Χρόνος Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας
Βαθμός Δυσκολίας
Μερίδες
1 Ολόκληρο Κοτόπουλο MIMIKOS (γύρω στα 1.800 γρ. με 2 κιλά)
10 πατάτες
1⁄2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
2 λεμόνια (χυμό)
|
4 σκελίδες σκόρδο με το ντύμα τους
1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δενδρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
αλάτι
πιπέρι
Υλικά
4 σκελίδες σκόρδο με το ντύμα τους
1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δενδρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
αλάτι
πιπέρι
1 Ολόκληρο Κοτόπουλο MIMIKOS (γύρω στα 1.800 γρ. με 2 κιλά)
10 πατάτες
1⁄2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
2 λεμόνια (χυμό)
Προετοιμασία
Για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό και νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε.
Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.
Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά του.
Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, όπως ακριβώς βάζουμε τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη και θυμάρι.
Για το ψήσιμο:
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους και το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα.
Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.
Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το link >>