Γεμιστό Κοτόπουλο
30'
90'
μέτρια
6
Χρόνος Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας
Βαθμός Δυσκολίας
Μερίδες
1 Ολόκληρο Κοτόπουλο MIMIKOS
3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό & μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
⅓ φλ. ρύζι καρολίνα
⅓ φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
⅓ φλ. σταφίδες
5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
½ φλ. κονιάκ
|
1 φλ. ζωμό κότας
2 κ.σ. μουστάρδα από χονδροαλεσμένο σιναπόσπορο
200 γρ. δαμάσκηνα
4 μήλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 πορτοκάλι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά
1 φλ. ζωμό κότας
2 κ.σ. μουστάρδα από χονδροαλεσμένο σιναπόσπορο
200 γρ. δαμάσκηνα
4 μήλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 πορτοκάλι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 Ολόκληρο Κοτόπουλο MIMIKOS
3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό & μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
⅓ φλ. ρύζι καρολίνα
⅓ φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
⅓ φλ. σταφίδες
5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
½ φλ. κονιάκ
Προετοιμασία
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3′. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μουστάρδα με χονδροαλεσμένα σιναπόσπορο. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 10′ στους 180°C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30’ χωρίς καπάκι, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.
Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το link >>