Μαρινάρισμα

Μαρινάρισμα

Το μαρινάρισμα στα πουλερικά εξυπηρετεί δύο κυρίως σκοπούς. Αν η μαρινάδα έχει ένα όξινο συστατικό (όπως κόκκινο κρασί  ή ξύδι) θα διασπάσει τις ανθεκτικές πρωτεΐνες στο κρέας και θα το κάνει πιο τρυφερό. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί το λευκό κρέας του κοτόπουλου είναι ευαίσθητο και αν το παρακάνετε κινδυνεύετε να χάσετε εντελώς τη γεύση του κοτόπουλου μια που θα υπερισχύει η γεύση της μαρινάδας. Για αυτό το μαρινάρισμα με όξινα συστατικά δε θα πρέπει να ξεπερνάει τη μια ώρα.

Ο δεύτερος σκοπός που εξυπηρετεί το μαρινάρισμα είναι να αποφύγουμε το στέγνωμα του κρέατος καθώς επίσης και να προσθέσουμε ένα γευστικό τόνο μπαχαρικών στο τελικό πιάτο. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μαρινάδα με βάση το λάδι. Ο γευστικός τόνος του πιάτου προκύπτει προσθέτοντας στη μαρινάδα αρωματικά συστατικά π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού, σκόρδο, τσίλι κλπ. Τα πουλερικά μπορούν να μείνουν σε μια μαρινάδα με βάση το λάδι για πολύ περισσότερη ώρα.

Παρακάτω προτείνουμε τρεις διαφορετικές μαρινάδες για να πειραματιστείτε. Απλώστε τις με πινέλο πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τις για μια ώρα και στη συνέχεια ψήστε το κοτόπουλο στη σχάρα, αλείφοντας κατά καιρούς με την υπόλοιπη μαρινάδα. Κάθε μαρινάδα είναι αρκετή για να μαρινάρετε ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο ή 4 φιλέτα από στήθος.

Μαρινάδες

Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα
Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, το ξύσμα από ένα lime, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 μικρή πιπεριά τσίλι (χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένη) και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο
Ανακατέψτε 100g γιαούρτι στραγγιστό, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου και λίγο λάδι. Σε αυτή τη μαρινάδα θα πρέπει να αφήσετε το κοτόπουλο τουλάχιστον 4 ώρες αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Καλή σας επιτυχία!

Εκτυπώστε τη σελίδα Στείλτε σ'ενα φίλο